Een geboortelijst, het is iets handigs. Je kan op die manier aan je omgeving laten weten welke spullen je nog nodig hebt, zodat je niet te vaak hetzelfde krijgt om dan nog belangrijke zaken te missen. Zo weet iedereen meteen waar ze jou écht een plezier mee kunnen doen.

Vroeger legde je standaard je geboortelijst bij één winkel. Tegenwoordig kan je online zélf een geboortelijst samenstellen. Je kan hier spullen opzetten die aan een webshop gelinkt zijn maar ook zonder link met een winkel. Daardoor kan je nog meer zelf bepalen wat je graag op je geboortelijst zet.

Maar wat is nu écht handig om op je geboortelijst te zetten? En wat niet? Je hoort namelijk ook vaak genoeg ouders die spullen wegdoen die nooit gebruikt zijn.

Tips: welke spullen zijn een aanrader op je geboortelijst?

Een aantal spullen zijn standaard en ook wel handig: een verschoningskussen, een babyfoon, handdoeken, meubels, slaapzak en kleding, enzovoort. Dit zijn spullen die je maar kort gebruikt en vaak in prima staat blijven. Je wil ze dan misschien ook nadien tweedehands verkopen? Maar wat dacht je ervan om ze zélf tweedehands te kopen? Met een flexibele online geboortelijst kan je familie en vrienden vragen om tweedehands te kopen, maar je kan het ook zelf kopen en hen vragen om geld bij te leggen. Zo heb je helemaal wat je wil, in goede staat, voor minder geld én ecologisch. Want zeg nu zelf, als iedereen alles nieuw koopt en na enkele maanden weer verkoopt, wie koopt dat dan allemaal? En waar gaat het naartoe als het afval wordt? Wij hebben alvast onze beide kinderkamers tweedehands samengesteld zoals we ze droomden. We zochten net als in winkels naar meubels die we mooi vonden op de tweedehandsmarkt. Voor een volledige tweedehands geboortelijst kan je terecht bij Mic Mac Minuscule!

Denk er ook aan dat je kindje niet lang een ‘newborn’ blijft. Veel spulletjes kan je maar zeer kort gebruiken. Kies ook enkele spullen voor wanneer je kindje iets ouder is, dan heb je er later ook nog veel aan.

Verder zijn er nog een hoop dingen die je op je lijst kan zetten waar je misschien nog niet aan gedacht hebt:

 • Tetradoeken: kleine en grote, ze komen altijd van pas. Je gebruikt ze als lakentje, om in te bakeren, als handdoek, als bescherming tegen de zon, om iets op te vegen, op de luiertafel, … De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Een consult voor wasbare luiers (meer info over luierconsulten), of als je al weet wat je wil: de luiers zelf
 • Een draagconsult (meer info over draagconsulten) of als je al weet wat je wil: een draagdoek of draagzak (kijk voor inspiratie in onze webshop)
 • Kraamkost: oh hier waren wij zo blij mee! Ovenschotels, soepen, desserts, iemand die boodschappen voor je doet of gewoon een brood mee brengt.
 • Babyboekjes: je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!
 • Wasbare billen- en snoetendoekjes. Die kan je ook gebruiken wanneer je géén wasbare luiers overweegt.
 • Heb je al genoeg spullen of is het je tweede kindje en weet je niet meer wat vragen? Wij vroegen onze familie en vrienden om een boom te planten in hun tuin. Daar kunnen onze kinderen later van genieten. Een ecologisch cadeau!
 • Wasbare borstcompressen. Als je borstvoeding gaat geven, is de kans groot dat je borstcompressen nodig hebt de eerste tijd. Die zorgen voor een hoop afval. Gelukkig bestaan ze ook in een wasbare versie!
 • Een goede ergonomische wipstoel. Onze tip: de Babybjörn wipstoel.
 • Een mama-ketting of borstvoedingsketting: een veilige halsketting met siliconen kralen aan, en een sluiting die opent als je er hard aan trekt. Je kindje kan dit vastnemen tijdens de borstvoeding of het dragen, of gewoon wanneer je met hem of haar speelt. Het kan geen kwaad als hij er op bijt en het staat supermooi. Je kan ze nadien gewoon afwassen.

Wat hoeft niet op je geboortelijst?

Als je in gesprek gaat met een babywinkel, wordt je geboortelijst uiteraard ellenlang. Maar wat heb je nu net niet nodig of koop je beter niet meteen?

 • Als je borstvoeding wil geven, heb je nog niet meteen een hoop flesjes of een kolf nodig. Een kolf kan je snel huren en een flesje kan je altijd kopen bij de apotheek (van wacht). Je weet namelijk nooit of en wanneer je dit gaat nodig hebben of welke flesjes en kolf geschikt zijn voor jou.
 • Een luieremmer: deze emmers gebruiken vaak veel plastic zakjes en zijn echt niet meer geurvrij dan een gewone pedaalemmer.
 • De materialen waar ik het over gehad heb in mijn blog (ga naar het bericht over bumbo-seats, bouncers en walkers)
 • Kleine kleertjes: hier groeien ze heel snel uit en in de eerste periode maken ze niets echt vuil
 • Een automatische schommelstoel of zitzak: deze zijn vaak niet ergonomisch en je hebt geen idee of je kindje er graag zal inzitten. Als je een goede wipstoel hebt, een park en een speelmat, zijn ze ook volledig overbodig.
 • Een parkrand en een babynestje: eens je kindje kan omrollen is dit onveilig voor zijn of haar ademhaling. Je zal het dus maar kort gebruiken en het is zeker niet noodzakelijk.
 • Mijlpaalkaartjes: heel leuk, maar hoe vaak heb je die kaartjes op het juiste moment bij de hand?
 • Lakentjes voor park, wieg én bed. Zodra je baby wat beweeglijker wordt (en dat is héél snel), zijn lakentjes niet meer veilig. Dan gebruik je beter een slaapzak. In een park of wieg zal hij of zij dan ook niet meer stil onder een lakentje liggen. Dit zijn dus spullen die maar zéér kort gebruikt worden. Koop er dus maar niet te veel van, of kies enkel voor lakentjes voor bijvoorbeeld de wieg.
 • Verzorgingsproducten: je baby heeft niet veel nodig of heeft misschien zelfs een gevoelige huid. Je hoeft dus geen stapel zeepjes, crèmes en productjes in huis te halen. Een eenvoudige pot kokosolie kan dienen voor luieruitslag en droge plekken.
 • Een baby-hangmat voor in het park: in veel van deze hangmatten ligt een kindje met de kin op de borst en dat is belemmerend voor zijn ademhaling. Sommige merken kan je strak genoeg hangen zodat dit niet gebeurt, maar eigenlijk is er dan niet veel verschil meer met gewoon in het park liggen!

Conclusie

Samengevat komt het er op neer dat je je niet moet laten opjagen door babywinkels die je vertellen wat je nodig hebt. Eigenlijk heeft je baby in het begin echt niet veel nodig. Hij moet kunnen eten, slapen, spelen en je moet hem kunnen verzorgen. Het belangrijkste wat je baby nodig heeft, ben jij. Je baby geeft niet om dure spullen, om kleurrijke plastic speeltjes of kleertjes die in de kast blijven liggen omdat ze te klein zijn. Je baby geeft om jou, en dat is alles. Wil je je kindje echt een cadeau geven op lange termijn? Kies dan voor ecologische alternatieven waar mogelijk, want een mooie toekomst is toch alles wat we onze kindjes toewensen?

Wat zet je wel en niet op je geboortelijst?
Spread the love

Geef een antwoord

preloader