Ik krijg vaak de vraag hoe je dit moet aanpakken. De eerste vraag is echter niet hoe, maar OF! Daarna vragen we wanneer en waarom. De laatste vraag is dan pas hoe.

Wanneer voed je beter niet in een draagzak of draagdoek?

Elke situatie is natuurlijk anders, en er zijn uitzonderingen en noodgevallen, maar in het algemeen raad ik aan de eerste maanden niet te voeden tijdens het dragen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste moet je zowel het voeden als het dragen nog leren kennen. Elk op zich is al moeilijk genoeg, én verdient ook je volle aandacht. De twee gaan combineren leidt meestal niet tot een succes maar net tot onzekerheid of zelfs problemen bij beiden.

Er moet voldoende ruimte zijn voor een goede aanhap, en daarvoor moet je doek of drager al erg los zitten bij zo’n kleintje die nog lerende is. Dat is dan weer onveilig en kan voor rebreathing zorgen. (Klik hier voor de blog over rebreathing.) Ook heeft je baby nog niet de nodige rompspieren om zijn houding dan te corrigeren. Hij gaat hangen op een manier die niet aangenaam is. Daardoor kan dan ook het drinken weer slechter gaan.

Als je baby nog heel klein is, moet die ook met zekerheid zijn hoofdje kunnen afwenden. Bij een sterke toeschietreflex of sterke productie kan je kindje te veel melk in de mond krijgen. Hij kan zich niet afwenden in de doek en kan zich verslikken. Zijn hoofd kunnen afwenden is ook belangrijk om aan te geven dat hij klaar is met drinken. Met je arm ondersteun je onder het hoofd. Een doek of drager ondersteunt op dat moment ofwel niet, ofwel achter zijn hoofd. Naast het risico op rebreathing, zorgt dat er dus ook voor dat hij zijn hoofd niet achteruit kan brengen en dat er druk staat op het achterhoofd.

Kortom: je baby en de voeding verdienen nog alle aandacht!

Is er een uitzondering nodig door een noodgeval, neem dan even contact met me op. Dan kijken we samen wat voor jullie een veilige en haalbare oplossing is.

Waarom wil je voeden tijdens het dragen?

Als iemand tijdens een consult vraagt naar voeden in de drager of draagdoek, zal ik altijd vragen waarom hij of zij dit wil doen. Als het namelijk is om je handen vrij te hebben om dan in tussentijd andere dingen te kunnen doen, dan zal ik het in de eerste plaats afraden. Het voeden hoort een rustmoment te zijn tussen jou en je kindje. Het is ook belangrijk om het voeden en het dragen eerst apart goed onder de knie te hebben. Per uitzondering kan het zeker wel eens in een doek, maar het hoort geen dagelijkse kost te zijn. Hoe oud je kindje ook is, tijdens een voeding in de draagdoek hoor je er altijd je aandacht bij te houden.

Wil je echter voeden omdat het nodig is of praktisch is, dan kijken we samen met welk draagmateriaal je werkt, hoe oud je kindje is, hoe het voeden gaat en wat de mogelijkheden zijn.

Zo kan je kindje bijvoorbeeld honger krijgen waar je echt geen plaats hebt om te zitten, op een lange wandeling bijvoorbeeld. Of in de wachtrij van een pretpark. Of je moet naar een begrafenis wanneer je kindje nog heel jong is, en wil hem in de drager houden tijdens de dienst. Maar wat dan als hij honger krijgt?

Als de mogelijkheid er is, is je kindje even uit de drager halen om te voeden altijd de beste optie. Je kan hem dan ook verschonen, zelf een rustmoment nemen en een groter kindje kan ook even zitten of kruipen voor je weer verdergaat.

Vanaf wanneer kan je dan wel voeden in de draagdoek of draagzak?

Er staat geen vaste leeftijd op omdat elk kindje anders is, elke ouder, elke voeding, elk draagmateriaal,…
Wat belangrijk is: de voedingen gaan op andere momenten vlot en je hebt geen problemen (meer) met de borstvoeding. Ook het dragen heb je prima onder de knie. Je kindje is voldoende sterk om zich goed recht te houden in de draagzak of -doek. Je kindje kan zich ook afwenden wanneer hij voldoende gegeten heeft. Jij bent in de mogelijkheid om je handen en je aandacht er bij te houden.

Hoe doen we dat dan, borstvoeding geven in de draagzak of draagdoek?

Ik wil opnieuw herhalen dat elke situatie anders is, en dat je dus best persoonlijk advies vraagt. Er zijn wel enkele algemene dingen die ik kan meegeven:

  1. Zorg dat je er altijd met je aandacht bij bent. Op die manier kan je zien wanneer er iets niet goed gaat met het drinken, met de ademhaling of met de houding van je kind.
  2. Je kindje moet om te voeden lager zitten dan wat een ergonomische draaghouding is. Je moet dus je drager of draagdoek wat losser maken en je kindje wat laten zakken. Nadien moet je je kindje weer omhoog brengen en je draagmateriaal weer aanspannen. Dat is niet altijd makkelijk. Let goed op dat je je kindje terug ergonomisch in de draagzak/draagdoek positioneert.
  3. Zorg dat je baby een goede ondersteuning blijft houden als hij nog niet zelfstandig kan zitten. Hij heeft ondersteuning nodig van billen tot nek en ook aan de zijkant.
  4. Zorg ten allen tijde voor verse luchttoevoer. Het draagmateriaal komt niet hoger dan de nek van je kindje en bedekt geen neus of mond. Je helpt met je arm het hoofd ondersteunen als het nodig is, niet met het draagmateriaal. Je ondersteunt het hoofd aan de zijkant, niet vlak op de achterkant. Net zoals je doet wanneer je rustig zittend zou voeden.
  5. De grootte van je borsten is niet belangrijk. Het is wel handiger als ze wat ‘beweeglijk’ zijn. Je kan dan met je hand je borst naar boven brengen waardoor je kindje net iets hoger kan blijven zitten.
  6. Positioneer je kindje nooit liggend in een draagdoek. Hierdoor is er geen verse luchttoevoer en is er risico dat je kindje met zijn kin op de borst terecht komt. Dat geeft ademhalingsmoeilijkheden.


Ook nog even dit

Dragen en borstvoeding gaat wel degelijk heel goed samen. Het lichaamscontact dat je hebt tijdens het dragen, zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Dat is een hormoon dat zorgt voor een betere toeschietreflex. Oxytocine is ook het hormoon dat de hechting bevordert.

Huid op huid contact (met of zonder draagdoek) is dus ideaal voor elk kindje en extra belangrijk bij prematuur geboren baby’s, pleegkinderen, mee-ouders, psychische problemen, enzovoort.

Borstvoeding geven in de draagdoek of draagzak
Spread the love

Geef een antwoord

preloader