Startsituatie

Deze mama was bij mij geweest in haar zwangerschap. Ze had al een draagzak (Isara) van de oudste en zou ook gaan knopen met de rekbare doek. Ze wilde nu leren dragen met een ringsling: voor de oudste én de toekomstige baby. Een ringsling is handig wanneer het even snel moet gaan als je als een kindje in huis hebt. Tijdens het consult leerde ik haar de ringsling gebruiken met haar kleuter en met de pop leerden we de verschillen die er zouden komen met de nieuwe baby.

Maar dan…

Na de bevalling contacteerde deze mama mij opnieuw. Het gebruik van de rekbare doek met haar baby ging prima. In de ringsling ging er iets mis: de baby huilde de hele tijd. Ze vroeg mij even mee te kijken, misschien was er toch iets wat ze sinds het consult vergeten was.

Na een geboorte vraag ik altijd even hoe de bevalling geweest is en hoe het nu met mama en kind is. In deze situatie bleek dat het kindje een voorkeurshouding heeft, overstrekt door reflux én een pijnlijke navelbreuk heeft.

Ik keek mee naar hoe mama haar kindje in de ringsling plaatste en dat deed ze prima. Op haar techniek was niks aan te merken. Toch huilde haar kindje op verschillende momenten. Bij de rekbare doek was er geen probleem.

De bedenkingen die ik me toen maakte

Het verschil in stof: een kindje met reflux dat overstrekt kan last hebben van het strakke gevoel van een geweven doek op de rug en in de nek. Omgekeerd zijn er ook kindjes met reflux die net baat hebben bij dat strakke gevoel en die net overstrekken tegen een rekbare doek.

Voorkeurshouding: een ringsling is een heupdrager. Dat kan een kindje met voorkeurshouding helpen, maar dan wel door voorzichtig te motiveren en niet door te forceren. Het is mogelijk dat volledig op de heup dragen voor dit kindje op deze kant nog te moeilijk is. Gaan heupdragen op de andere kant kan dan weer de voorkeurshouding versterken.

Navelbreuk: wanneer je buikdraagt, raakt de navel van je kindje weinig van jouw huid. De navel van de baby komt net op het ‘putje’ dat zich vormt tussen je borsten en buik. Als je heupdraagt, raakt de navelstreek jouw ribben. Dat kan hard aanvoelen bij een navelbreuk.

Oplossing?

De oplossing die we wilden proberen was een combinatie van het oplossen van bovenstaande problemen: we zochten iets van een rekbare stof wat sneller ging dan een rekbare draagdoek, en waarmee de mama kon buikdragen. Liefst zochten we ook iets wat voldoende zacht is in de nek en waar weinig manipulatie bij het kindje voor nodig was.

De Ergobaby Embrace is een drager die ik niet heel vaak aanraad, en die niet zo vaak uit pasconsulten naar voren komt. Maar voor nu leek hij ideaal. Het is een rekbare drager voor buikdragen met een zacht stuk in de nek. Hij is snel en makkelijk te gebruiken, maar wel met hulp van een consulente. Wanneer je hem gebruikt zonder instructies is de kans groot dat je kindje overstrekt zit met een holgetrokken rug, of dat hij niet strak genoeg zit waardoor er niet voldoende steun is. Misschien is dat de reden ook dat deze dragers in grote hoeveelheden ongebruikt en goedkoop tweedehands te koop staan. Mijn tip: neem er even een consult voor. Dat is geen lang consult, maar het maakt wel het verschil.

Conclusie

Ik kan het niet beter samenvatten dan de mama zelf: ”Zot hoeveel het doet om de juiste drager, correct afgesteld, te gebruiken. Ik verschiet er elke keer van! En ook: ‘Zo zalig die drager! Ze komt echt tot rust als ze erin zit.’

En die laatste woorden, daar word ik als draagconsulent gelukkig van. Soms gaat het vlot en soms is het een zoektocht. Maar op die laatste woorden zit ik altijd te wachten, na eender welk consult!

Dankjewel aan de mama, dat ik jouw verhaal mag delen!

Case-study: baby met reflux en navelbreuk.
Spread the love
Getagd op:                                        

Geef een antwoord

preloader