We zeggen als consulenten al snel dat je je kindje geen broekjes, pijama’s of boxpakjes met voetjes mag aandoen tijdens het dragen. Maar waarom zeggen we dat nu? En wat kan je dan wél doen?

Waarom mag je kindje geen kleding met voetjes aanhebben tijdens het dragen?

Je zal zien dat als je kindje een broek (zonder voetjes) aanheeft en je gaat dragen, dat die broek een heel stuk omhoog getrokken wordt. Je kindje heeft dan blote onderbeentjes. Je kan dan wel wat aan de broek gaan trekken zodat het minder erg wordt, maar de broek blijft iets hoger zitten dan anders.

Stel je voor dat aan die broek een voetstuk vast zit. Dan trekt dit dus heel erg onder de voetjes en aan de tenen. Er zijn twee grote redenen waarom dit niet ideaal is voor je kindje.

Ten eerste is dit natuurlijk niet aangenaam. De tenen worden gekneld en er zit de hele tijd druk op. Ze krommen hun teentjes om onder de druk uit te komen, ze gaan strekken in de doek, en voor je het weet zit ook je knoop niet meer goed.

Daarnaast kijken we even naar een van de reflexen die een kindje heeft, namelijk de stapreflex. Je hebt misschien al gezien dat een arts of vroedvrouw dit test bij je baby. Ze houden je kindje dan rechtop boven een tafel, en laten de voeten tegen de tafel komen. Je kindje trekt dan een been omhoog en duwt op het andere been. Het lijkt op een stappatroon. Wanneer je kindje door een pakje met voetjes continue druk onder zijn voeten voelt, trigger je dus ook de hele tijd deze reflex. Je kindje kan in de doek niet weg, en de druk komt terecht in de heupen. De heupen van een jong kindje zijn heel gevoelig, vandaar ook onze aandacht voor ergonomisch dragen. Zoveel druk in de heupen is dus een risico voor heupluxatie of latere heupproblemen.

Wat doe je dan wel?

Ben je bang dat je kindje koude voeten krijgt? Of vind je broekkousen of pijama’s met voetjes gewoon heel leuk? Dan zijn er andere oplossingen tijdens het dragen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleding mét voetjes een maat groter is. Na het knopen trek je dan even aan de stof die bij de tenen zit, zodat alles weer los zit. Je hebt dan ook meteen controle of het écht nog voldoende groot is. Zodra je het nog voelt knellen, is het te klein.

Om voeten of beentjes warm te houden zijn er gelukkig nog andere opties: hoge sokken (of grotere sokken van grote broer of zus), een voldoende lange broek met gewone sokken, beenwarmers (kunnen ook over de voetjes bij een kind dat nog geen schoenen draagt), een draagjas of draagcover.

Op deze (wazige) foto zie je hoe

ver een broek omhoog komt

tijdens het knopen/dragen.

Kleding met voetjes tijdens het dragen
Spread the love

Geef een antwoord

preloader