Wat zijn het?

De Bumbo-seat is een stoeltje voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Het zet hen vast waardoor ze toch een zittende houding kunnen aannemen. Een loopwagentje is een zitje met wieltjes onder waar een kindje dat nog niet kan stappen in zit en zo de kamer rond kan ‘lopen’. Ze bestaan ook zonder wieltjes, als speeltafel. In een babybouncer ‘staat’ een kindje op dezelfde manier als in een loopwagentje maar hier zit een elasticiteit in waardoor je kindje kan ‘wippen’ op zijn voetjes.

Waarom raden wij dit niet aan?

In het algemeen komt het er op neer dat je je kindje in een houding zet waar hij of zij nog niet klaar voor is. Dit kan gevolgen hebben voor het kruipen, lopen en voor de ontwikkeling van de spieren en heupen.

Op de leeftijd die fabrikanten bij dit product aanraden, hoort je kindje vooral nog in een horizontale houding te ontwikkelen: liggend op buik of rug; of met voldoende steun én in de juiste houding voor hun heupen (in een draagdoek of wipstoel).

Het belang van kruipen voor jouw kindje.

Kruipen is een zeer belangrijke ontwikkelingsmijlpaal. Het is een belangrijk deel van de lateralisatie. Op lange termijn helpt kruipen bij het aanleren van taal en rekenen door de hersenverbindingen die gelegd worden bij deze gekruiste beweging van heupen en schouders. Daarmee bedoelen we niet dat elk kind dat niet kruipt, slecht zal zijn in taal en wiskunde. Wel zien we bij kinderen met leerproblemen, dyslexie, dyscalculie enzovoort zeer vaak dat zij als kind niet gekropen hebben. Het kruipen kan problemen later voorkomen of beperken. Het is dus een stap waarvan je niet wil dat je kindje hem overslaat. Een baby die te vaak in een zittende of staande houding wordt gezet wanneer hij er niet klaar voor is, zal het kruipen vaker overslaan of vervangen door poepschuiven.

Zitten en lopen, spieren en heupen

De normale ontwikkeling van liggen – rollen – kruipen is belangrijk voor het ontwikkelen van evenwicht en spieren. Dwing je een kind in een zittende of staande houding voordat ze hier klaar voor zijn, ga je de motorische ontwikkeling net vertragen omdat spieren verkeerd ontwikkelen. Daarnaast geeft geen enkel van deze toestellen voldoende steun aan de spieren die nog niet klaar zijn voor deze houding. Een kindje zal dus erg inzakken. Dat zorgt er ook voor dat je kind zijn armen en handen niet goed kan gebruiken om te leren reiken of grijpen.

Kinderen die geforceerd leren stappen of lopen in een walker of bouncer, gaan vaak ‘tenenlopen’. Hierdoor krijgen ze spitsvoeten: de spieren aan de achterzijde gaan verkorten. Er zijn op latere leeftijd dan braces en fysiotherapie nodig om dit te verhelpen.

De heupen van een baby zitten nog iets anders in elkaar dan die van een volwassene. Een baby zit in de baarmoeder met zijn benen opgetrokken: de foetushouding. De ontwikkeling van de heupen waarbij de benen zich volledig in het verlengde van het bovenlichaam bevinden, duurt nog lang. Een jong kindje kan bijvoorbeeld ook zijn benen nog niet achteruit bewegen. Die ontwikkeling in de heupen kost tijd. De ideale houding voor de heupen van een baby is die wat we ook graag in een draagdoek zien: de knietjes wat opgetrokken, hoger dan de heupen, en iets naar buiten gericht. Dit kan je bekomen door een ondersteuning van knie-tot-knie te bieden. In de loopwagen of bouncer heeft je kind een dun stukje stof tussen zijn billen waar hij in hangt. De bovenbenen hangen onnatuurlijk naar beneden. Dit trekt aan spieren, pezen en ligamenten in de heupen van je kind. Langdurig en vaak gebruik van de genoemde toestellen kunnen op latere leeftijd voor heupproblemen zorgen.

Veiligheid

In vele landen zijn walkers en bouncers verboden. In België worden ze afgeraden door Kind& Gezin, in Nederland ook door de Consumentenbond en Veiligheid NL. Daarbovenop kunnen ze ook voor ongelukken zorgen. Een kind dat nog niet kan lopen, kan ook nog geen gevaren inschatten.

Een kind dat in een Bumbo-seat zit, heeft enkel steun in de onderrug. Wanneer hij overstrekt, kan er uit vallen.

Wat moeten we dan wél doen?

Het kan uiteraard absoluut geen kwaad om je kindje af en toe tussen je benen op zijn billen te zetten, of mee aan tafel te nemen in een eetstoel zodra hij of zij wat groter is en al een degelijke rugstabiliteit bezit. Dat is wanneer je kindje ook even kan blijven zitten zonder hulp. Het is wel belangrijk om dit in tijd te beperken. Zo voorkom je dat je kindje kruipen zal overslaan. Daarnaast kan je kruipen motiveren door veel buikligtijd en veel speeltijd.

Bij een jonger kindje is een (ergonomische!) wipstoel een goed alternatief, net als een (correct gebruikte en ergonomische) draagzak of draagdoek. Hierin heeft een kindje wél voldoende ondersteuning voor zijn rugspieren, hebben de heupen een ergonomische houding en leert een kindje al enkele belangrijke dingen: rondkijken, het eetmoment van het gezin meemaken, zijn armen gebruiken tegen jouw lichaam aan, enzovoort.

Speeltijd is heel belangrijk. Naast buiklig, kan je je kindje ook in ruglig stimuleren. Leg hem dan niet onder een speelboog maar leg speeltjes rondje baby. Dit stimuleert hem om te draaien en te reiken. Dit helpt de lateralisatie én de rugspieren.

Samengevat

Hoe gezellig het ook is en hoe leuk je kindje het ook lijkt te vinden, helaas is mijn advies als ergotherapeut hierin streng: zitten kan zodra je kindje voldoende rompstabiliteit heeft maar dan zeer beperkt in tijd en in een stoel waarin ze een actieve zit hebben zoals een eetstoel. Pas wanneer ze zélfstandig tot zit kunnen komen zijn ze écht klaar om te zitten. Bumbo-seats, bouncers en walkers zijn volledig af te raden.

Je kindje ontwikkelt met voldoende liefde en tijd helemaal vanzelf. Daar heb je geen hulpmiddelen bij nodig. Wil je toch je kindje stimuleren of zijn er problemen? Contacteer dan een ergotherapeut of fysiotherapeut met ervaring.

We horen het ouders heel vaak zeggen: het gaat zo snel! Laten we dan genieten van wat ze zélf bijleren en het niet proberen nóg sneller te laten gaan. De ontwikkeling van een baby is een fantastisch mooie ervaring.

Bumbo-seat, babybouncer en loopwagentje – goed of niet?
Spread the love
Getagd op:                            

Geef een antwoord

preloader