Wat is de W-zithouding?

Een peuter, kleuter of zelfs lagereschoolkind zit regelmatig in W-houding. Het is namelijk de houding waarin ze wanneer ze op de grond zitten het dichtst bij hun speelgoed zijn. Voor jonge kinderen voelt deze houding ook heel stabiel en dus veilig aan. Je kindje zit dan met de knieën geplooid en met de billen op de grond tussen de voeten.

Waarom is een W-zithouding niet aangeraden?

Laat me beginnen met het volgende te zeggen: het kan echt geen kwaad als je kind heel soms een paar minuutjes in deze houding zit of even in en uit deze houding komt. Dat zorgt er niet voor dat ze later slecht stappen of heupproblemen krijgen. Wanneer je kindje echter vaak en lang in een W-houding zit, kunnen er wél problemen ontstaan.

Omdat deze houding erg stabiel is, wordt er minder inspanning gevraagd van de rompspieren. Deze gaan dan ook minder ontwikkelen en dat heeft invloed op de stabiliteit, het evenwicht en de coördinatie bij staan, stappen, springen en lopen. Het zorgt voor een vertraging of zelfs problematiek bij de grofmotorische ontwikkeling van je kind.

De verminderde ontwikkeling van de rompspieren kan later ook aanleiding geven tot rug- en heupklachten. Deze klachten kunnen al ontstaan in de pubertijd.

De W-zithouding zorgt ervoor dat beenspieren stijver worden. Bij jonge kinderen zijn de heupen nog erg gevoelig en in ernstige gevallen kan dit leiden tot een heupluxatie.

Een langdurige en regelmatige W-houding kan leiden tot een x-houding van de benen en een scheefstand van de voeten.

Wat kan je zelf ondernemen?

Het is belangrijk deze zithouding te onderbreken voor je peuter 2 jaar is, zodat er geen gewoonte ontstaat. Geef rustig aan dat dit geen goede houding is en leer je kind een alternatief aan: op de knieën zitten, in zijzit, met de benen gestrekt voor zich of gehurkt.

Zitten is sowieso een minder goede houding voor ons als rechtoplopende mensen. Onze heupen en rug zijn anatomisch niet geschikt om (lang) te zitten. Het is dus heel belangrijk om je kind te laten afwisselen van houding. Puzzelen of kleuren kan ook rechtstaand, of liggend op de buik. Je kan ook met speelgoed afwisselen: op de grond spelen, zittend of staand aan een tafel, in de zetel, enzovoort.

Samenvattend?

Je hoeft niet elke seconde van de dag ongerust naar je kindje te kijken om te zorgen dat hij of zij niet in een W-houding zit. Zorg wel dat je je bewust bent van de mogelijke gevolgen en corrigeer je kindje wanneer het je opvalt. Het kan problemen voorkomen of beperken!

En verder: geniet vooral van het samen spelen met je kind, dat is nog véél belangrijker voor hun ontwikkeling.

Waarom opletten voor een W-zithouding bij je kinderen?
Spread the love
Getagd op:            

Geef een antwoord

preloader