Je hebt een prachtige draagdoek of draagzak gekocht, maar hoe zorg je hier nu het beste voor?

Heel belangrijk is dat je je draagdoek wast voor je hem gebruikt. Als je dat niet doet, kunnen de draden verschuiven en is het materiaal niet meer veilig om mee te dragen. Er zijn maar enkele merken waarbij dit niet hoeft. Neem dus het zekere voor het onzekere en was altijd eerst je draagdoek voor het eerste gebruik. Als je een draagdoek tweedehands koopt, vraag je best altijd na of dit gebeurd is.

Een draagdoek of draagzak heeft altijd een label met wasvoorschriften. Deze volg je best strikt op tijdens de eerste wasbeurt. Nadien kan je op een lagere temperatuur wassen, dat is altijd beter voor de stof. Gebruik niet te veel wasmiddel en gebruik geen wasmiddel met bleekmiddelen. Bleekmiddelen en azijn kunnen de vezels aantasten. Ook wasverzachter gebruik je beter niet. Het kan er voor zorgen dat je doek gaat schuiven.

Een katoenen doek kan in nood wel heel even in de droogkast maar het wordt zeker niet aangeraden. Hij slijt dan sneller en je hebt risico dat de draden verschuiven. Een doek kan je gewoon drogen op een wasrek. Als je doek gevoelige materialen bevat zoals wol, droog je hem liggend. Dit kan dubbel gevouwen op een plat wasrek.

Strijken is niet noodzakelijk maar kan wel helpen je doek zachter te maken na het wassen en aan de lucht drogen. Kijk hiervoor zeker naar het waslabel!

Een ringsling was je net zoals een draagdoek maar je beschermt de ringen. Dat kan je doen door een washandje over de ringen te schuiven en met een elastiekje vast te zetten. Je kan ook ringsling-washoesjes kopen. Die klik je gewoon over de ringen. Je kan je ringsling samen met handdoeken wassen om de ringen en je wasmachine nog beter te beschermen.

Ligt je draagdoek lang in de kast? Vouw hem dan af en toe opnieuw op. Leg er geen zware materialen bovenop. Anders heb je kans dat er permanente vouwen ontstaan.

Een draagzak was je enkel wanneer het echt nodig is. Klik alle gespen toe en doe de draagzak in een dikke waszak of een kussensloop. Dit voorkomt schade aan de gespen. Was de draagzak op een kort programma. Voeg eventueel handdoeken toe aan de was om de gespen extra te beschermen. Heb je een klein vlekje op je draagzak? Was dan alleen dit kleine vlekje met de hand uit. Een draagzak droog je met alle linten mooi uitgerold. Je kan de draagzak aan de schouderbanden aan een kapstok hangen. Gevulde schouderbanden drogen traag, gebruik de draagzak pas weer wanneer hij volledig droog is. Een draagzak droog je best niet in de zon, hierdoor kan de kleur sneller vaal worden.

Kwijlt of sabbelt je baby op de schouderbanden van je draagzak of op je draagdoek? Dan kan je schouderbandbeschermers gebruiken. Zo moet je alleen de beschermers af en toe wassen en niet je hele draagzak of doek. Het voorkomt hierdoor ook slijtage aan je draagmateriaal.

preloader