Je hebt een prachtige draagdoek of draagzak gekocht, maar hoe zorg je hier nu het beste voor?

Heel belangrijk is dat je je draagdoek (of draagzak als die gemaakt is van draagdoekenmateriaal!) wast voor je hem gebruikt. Als je dat niet doet, kunnen de draden verschuiven en is het materiaal niet meer veilig om mee te dragen. Er zijn maar enkele merken waarbij dit niet hoeft. Neem dus het zeker voor het onzekere en was altijd eerst je draagdoek voor het eerste gebruik.

Een draagdoek of draagzak heeft altijd een label met wasvoorschriften. Je mag deze volgen maar weet dat een lagere temperatuur altijd beter is voor de stof. Gebruik niet te veel wasmiddel. Daarnaast is het belangrijk dat je geen wasverzachter of azijn gebruikt. Azijn kan de vezels aantasten (dit is zeker het geval bij bamboe) en wasverzachter kan er voor zorgen dat je doek gaat schuiven. Een katoenen doek kan in nood wel heel even in de droogkast maar het wordt zeker niet aangeraden. Een doek kan je gewoon drogen op een wasrek. Als je doek gevoelige materialen bevat zoals wol, droog je hem liggend. Dit kan dubbel gevouwen op een plat wasrek.

Strijken is niet noodzakelijk maar kan wel helpen je doek zachter te maken na het wassen en aan de lucht drogen.

Een draagzak was je enkel wanneer het echt nodig is. Klik alle gespen toe en doe de draagzak in een dikke waszak of een kussensloop. Dit voorkomt schade aan de gespen. Was de draagzak op een kort programma. Voeg eventueel handdoeken toe aan de was om de gespen extra te beschermen. Heb je een klein vlekje op je draagzak? Was dan alleen dit kleine vlekje met de hand uit. Een draagzak droog je met alle linten mooi uitgerold. Je kan de draagzak aan de schouderbanden aan een kapstok hangen. Gevulde schouderbanden drogen traag, gebruik de draagzak pas weer wanneer hij volledig droog is. Een draagzak droog je best niet in de zon, hierdoor kan de kleur sneller vaal worden.

Ligt je draagdoek lang in de kast? Vouw hem dan af en toe opnieuw op. Leg er geen zware materialen bovenop. Anders heb je kans dat er permanente vouwen ontstaan.

preloader