Ik kreeg van veel ouders de vraag wat ik vond van de nieuwe Pampers Hybrid, een combinatiesysteem van wegwerp en wasbaar. Omdat ik mijn mening op praktijk wil kunnen stoelen, testte ik ze zelf uit.

Wat zeggen ze zelf?

Op de website van Pampers kan je volgende uitleg terugvinden:

Een deels herbruikbaar, deels wegwerpbaar luiersysteem dat bestaat uit een herbruikbare, wasbare luier en een zachte wegwerpbare toplaag, gemaakt met plantaardige materialen. Samen bieden ze een bescherming rondom tegen lekken. Onze herbruikbare wasbare luiers hebben een aanpasbare maat en groeien met je baby mee.

Klopt het wat ze zeggen? We ontleden de uitleg!

‘Een deels herbruikbaar, deels wegwerpbaar luiersysteem dat bestaat uit een herbruikbare, wasbare luier en een zachte wegwerpbare toplaag.’

In praktijk is het meer omgekeerd. Het wegwerpdeel is de luier. Het is ook bijna even groot als een wegwerpluier. Dat moet ook om te kunnen absorberen. Enkel de zijkantjes met plakkers ontbreken. Dat lossen ze op met een wasbaar overbroekje. Geen wasbare luier dus, een overbroekje. In praktijk wil dat dus zeggen dat je een overbroekje over een bijna volledige wegwerpluier gebruikt.

De wegwerplaag (of luier dus) plak je in het overbroekje met plakstrips aan voor en achterzijde. Wanneer je je kindje verschoont, gooi je het wegwerpgedeelte weg en kan je het overbroekje opnieuw gebruiken. Het wegwerpgedeelte zorgt er namelijk voor dat het overbroekje droog blijft.

Niet alleen heb je dus bijna evenveel afval, er is ook nog een extra overbroekje geproduceerd (materiaal, water en uitstoot tellen ook mee) én dat moet je wassen. Je gebruikt hiervoor enkel wasmiddel, geen wasverzachter of azijn. Het kan dus vaak niet bij je reguliere was en dan moet je dus véél overbroekjes kopen of heel kleine wasmachines laten draaien.

‘ Gemaakt met plantaardige materialen.’

Mét plantaardige materialen klinkt mooi. Maar ze zeggen nergens dat het énkel van plantaardige materialen gemaakt is.

We overlopen de ingrediënten: Polyester (het overbroekje), super absorberend materiaal (superabsorberend polymeer dus, moderne SAP’s zijn polymeren op basis van acrylzuur of methacrylzuur), polypropyleen, pulp van verantwoorde afkomst, polyethyleen, bio-polyethyleen, polyester, elastische materialen (welke?), kleefmiddelen (welke?), huidvriendelijke pigmenten (welke?), geurabsorptie op basis van mineralen. Ahaaa, dat laatste, dat zijn de natuurlijke producten!

Ik kreeg in de testfase van iemand de vraag of de wegwerplaag dan bij de compost mag gegooid worden, want het is toch gemaakt van natuurlijk materialen. Het antwoord is dus duidelijk ‘nee!’. De luier is gemaakt mét plantaardige materialen, enkele mineralen dus (trouwens, vooral de polymeren zorgen voor de geurabsorptie). De toplaag hoort dus gewoon in de afvalbak (wat trouwens altijd het geval is met menselijke stoelgang).

‘Samen bieden ze een bescherming rondom tegen lekken.’

Het klopt dat de luier niet lekt, net zoals elke luier hoort te doen. De inlegger absorbeert zoals elke wegwerpluier gewoon van voor tot achter. Daar is niets mis mee, hij doet inderdaad zijn werk!

‘Onze herbruikbare wasbare luiers hebben een aanpasbare maat en groeien met je baby mee.’

Wasbare luiers die in maat aanpasbaar zijn, doen dat met knoopjes aan de buitenzijde. Dit systeem werkt met een elastisch schuifsysteem aan de binnenzijde (zie foto’s onderaan). Het is daardoor wat lastig af te stellen en de luier moet weer uit als je het toch wat groter of kleiner wil maken. Je gebruikt dat systeem enkel de eerste keer en wanneer de luier te klein wordt, dus in het dagelijks gebruik stoort het niet.

De luier past mooi aan en is door de wegwerplaag erg dun. Tijdens het slapen hebben we echter gemerkt dat de zijflapjes er onderuit komen te steken. Ondanks dit, waren er geen lekken. Dus op zich is dat geen probleem.

Voordelen

Ik zie geen voordelen als je vergelijkt met wasbaar of wegwerp. Alles wat deze luier kan, kan een wegwerpluier of wasbare luier makkelijker. De extra handeling die je hebt door het plakken van de wegwerplaag, is ook de extra handeling die je hebt bij een wasbare luier. Bij een all in one systeem, heb je dit zelfs bij een wasbare luier niet.

De positieve kanten zijn zeker dat hij goed absorbeert en mooi aanpast (dat is dan weer bij elk kind anders natuurlijk), maar dat hoort élke luier te doen.

Nadelen

Het wegwerpgedeelte is niet veel kleiner dan bij een wegwerpluier. Je zal je afvalbak dus zeker niet drastisch zien verkleinen. De materialen zijn ook niet natuurlijker dan de andere ‘harmonie’-producten van pampers. In tegendeel, er wordt ook nog een overbroekje geproduceerd.

Conclusie

Voor mij is dit een marketing-verhaal van Pampers. Ze geven ouders het gevoel dat ze iets goeds doen voor het klimaat zonder in te boeten op gemak. Dit is twee keer niet waar. Zoals al gezegd is deze luier niet beter voor het milieu én het is een extra handeling en extra was in vergelijking met een wegwerpluier.

Mijn advies? Als je voor wasbaar wil gaan, ga dan voor écht wasbaar. Het werkt hetzelfde als deze luier maar zonder het afval.

Wil je persoonlijk advies over wasbare luiers? Dan kan je een consult aanvragen.

Andere meningen

Ik heb geen plannen om de wegwerplagen van deze luier nog zelf op te gebruiken zonder reden. Ik ga dus enkele andere mama’s deze luier laten testen en hun mening hier nadien toevoegen. Daar zijn zowel mama’s die wasbare luiers gebruiken bij als wegwerpluiers. Zo krijg ik een eerlijk beeld wat anderen erover denken.

Jullie vroegen mijn mening over de nieuwe Pampers Hybrid, dus ik testte ze uit!
Spread the love
Getagd op:                            

Geef een antwoord

preloader